top of page
LANG Homoglobin logo til portfolio.jpg

Homoglobin

Kunde: LGBT+ Danmark
I samarbejde med Karen Sahl Jeppesen

Case:

I samarbejde med TrygFonden udvikler LGBT+ Danmark hjertestarterer, hvis printplader er lavet med guldpartikler, uddraget fra homoseksuelle og biseksuelle mænds blod.

Problem:

Indtil 2020 var det ikke tilladt for homoseksuelle mænd at donere blod hvis de på noget tidspunkt havde haft sex med andre mænd. I dag er denne regel blevet lavet om og homoseksuelle mænd må nu gerne donere blod i DK, men kun hvis de lever i cølibat i 4 måneder før. Reglen hænger sammen med angsten for AIDS, der i 1980’erne specielt spredte sig blandt homoseksuelle mænd, hvilket resulterede i at sygdommen blev kendt som “the gay disease” og stigmatiseringen homoseksuelle mænd. Reglerne for bloddonation i Danmark viser at samfundet ikke har rykket sig nok væk fra den homofobi som homoseksuelle var udsat for i 80’erne i forbindelse med AIDS; dét, selvom næsten halvdelen af AIDS-smittede i Danmark er heteroseksuelle.

Beskrivelse:

Menneskeblod indeholder en mikroskopisk mængde guld. Et materiale der har alskens nyttige funktioner. Det findes bl.a. i printplader der indgår i alt moderne elektronik, hvilket inkludere livreddende medicinske maskiner.

Derfor vil LGBT+ Danmark opsætte blodtapning-steder rundt omkring i landet og opfordre alle de bi- og homoseksuelle mænd i Danmark til at donere deres guld.

Men er det overhovedet muligt at udvinde guld fra blodet? Ja! Forskere fra American Chemical Society har opfundet en slags kemisk svamp, der tiltrækker og opbevarer guldpartikler, når det bliver nedsænket i en guldholdig væske. Svampen kan fange 99% af guldet i en væske på kun 2 minutter og herefter nedsænkes i en syrer der opløser svampen og efterlader rene 24 karat guld-partikler.

Hvis bare 190.000 bi- og homoseksuelle mænd i Danmark donere den maksimalt tilladte mængde blod, kan vi på bare ét år indsamle guld nok til producerer 100 hjertestarter som kan blive opsat så de er synlige i bybilledet, samt hos magthaverne, for at sætte fokus på de.

bottom of page